Vrijwilligers

Zoek je een leuke, verantwoordelijke vrijwilligersbaan?

Word dan vrijwilliger bij Buurtbusvereniging Zuid-Beveland!

Als vrijwillig(st)er bestuur je minimaal 1 dagdeel per week een achtpersoons buurtbus, die rijdt tussen de kernen van Zuid-Beveland. Het is leuk en tevens ook verantwoordelijk werk. Je ontmoet steeds nieuwe mensen, die je dankbaar zijn dat je dit werk doet. Je vervult als vrijwilliger een belangrijke sociaal-maatschappelijke functie samen met gemotiveerde collega’s.

Het verloop onder de vrijwilligers is redelijk groot. Dat komt simpelweg omdat mensen soms ziek worden, omdat ze er vanwege de leeftijd mee willen stoppen, omdat gezinsomstandigheden hen daartoe dwingen, omdat ze zichzelf niet meer geschikt achten enz. Daarom voeren we als buurtbusvereniging regelmatig wervingscampagnes.

Waaraan moet je voldoen als vrijwilliger?

Je moet vanzelfsprekend gezond zijn en je moet je in beginsel voor minimaal 1 dagdeel (ca 5 uur in een ochtend- of middagdienst) per week beschikbaar kunnen stellen. Er is geen leeftijdsgrens.

Om te kunnen bepalen of je als chauffeur geschikt bent krijg je van een van onze opleiders een opleiding. De opleider legt je de bediening van de bus uit, maakt je wegwijs in de route van de bus, in de dienstregeling, hoe je met de klanten omgaat, hoe het met de kaartverkoop en de OV-bewijzen gaat enz. De opleider is ook degene die bepaalt of je voor het rijden op de bus geschikt bent. Daarbij kijkt hij niet alleen naar je rijvaardigheid, maar ook of je als persoon als chauffeur geschikt bent. Een paar dingen die daarbij worden beoordeeld zijn:

  • Je bent als chauffeur het ‘visitekaartje’ van de buurtbus en verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers, voor een correct en veilig rijgedrag en voor de naleving van de dienstregeling.
  • Je draagt gepaste kleding.
  • Je bent in het bezit van een geldig rijbewijs B en een geneeskundige verklaring. Deze verklaring wordt door de vereniging verzorgd. De opleider legt je uit welke procedure je hiervoor moet doorlopen.
  • Het gebruik van medicijnen die het rijden kunnen beïnvloeden, moet je melden; in overleg met de arts zal dan bezien worden of je als chauffeur op de buurtbus kan en mag rijden.

Is dit allemaal in orde dan ga je rijden.

Wat bieden we als buurtbusvereniging?

We bieden een leuke en dankbare invulling van je vrije tijd. Zonder de diensten van de vrijwillige chauffeurs zouden de kleine dorpskernen in Zeeland van openbaar vervoer verstoken zijn. De mensen zijn dan aangewezen op haltetaxi’s of gewone (dure) taxi’s, of moeten een beroep doen op familie, vrienden of kennissen. Daarom zijn de meeste mensen er erg blij mee dat wij deze diensten verlenen!

Na voltooiing van je opleiding en nadat je medisch bent goedgekeurd, krijgt de planner het sein dat je in de dienstregeling kan worden opgenomen. Hij plant je dan in, rekening houdend met de voorkeuren die jezelf voor het rijden hebt aangegeven. Van de opleider krijg je een formulier ‘Informatie voor de vrijwilliger’, waarin allerlei wetenswaardigheden zijn opgenomen. Later wordt je ook gevraagd een zogenaamde vrijwilligersovereenkomst te tekenen.

De planner plant je zoveel mogelijk in op routes die zo dicht mogelijk bij je woonplaats zijn gelegen. Woon je bijvoorbeeld in of dichtbij Goes dan komen de routes 580 (Goes – Kattendijke v.v.), 582 (Goes – Oud-Sabbinge v.v.) en 595 (Goes – Hoedekenskerke v.v.) het meest in aanmerking voor je. Woon je in de Zak van Zuid-Beveland dan word je primair ingezet op de lijnen 555, 596, 597 en 598 (resp. ’s-Heerenhoek – Ellewoutsdijk v.v., ’s-Heerenhoek – Hoedekenskerke v.v. en ’s-Heerenhoek – Heinkenszand v.v.). Tenslotte, woon je bijvoorbeeld in Kapelle, Wemeldinge of Yerseke of overigens in die regio, dan komen de lijnen 599A (Wemeldinge – Yerseke) of 599B (Yerseke – Wemeldinge) als eerste in aanmerking. Omdat er soms tekorten zijn in een regio worden chauffeurs een enkele keer ook in andere regio’s ingezet, maar dat proberen we zoveel mogelijk te beperken.

De werktijden

De buurtbussen rijden van maandag tot en met vrijdag, van ongeveer 8.00 tot 18.00 uur.
De chauffeurs rijden in principe één dagdeel (een ochtend- of middagdienst) per week. De ochtenddienst is van even voor acht uur tot ca 12.40 uur. De middagdienst loopt van ca 12.40 uur tot even voor 18.00 uur.

Het rooster wordt maandelijks opgesteld door de planner. De planner vraagt minimaal 4 weken voordat het rooster van kracht is bij de chauffeurs naar de dagen van afwezigheid. Het rooster wordt door de planner minimaal 3 weken van te voren aan de chauffeurs toegestuurd.

De buurtbusvereniging vergoedt de kilometers van huis naar de stallingslocatie van de bussen v.v. Deze vergoeding bedraagt € 0,25 per gereden km (dit bedrag wordt jaarlijks door het bestuur vastgesteld).

Interesse?

Meld je dan vrijblijvend aan bij Izaak Melse voor meer informatie.

06-36327800 buurtbuszuidbeveland@gmail.com
Vrijwilligers